SEJARAH PENUBUHAN GABUNGAN NGO SABAH...

>> Thursday, July 30, 2009


Selaku pengerusi gabungan ini, saya akan bercakap jujur kerana tuan-tuan/puan-puan dan ngo-ngo lain bakal berfikir berdasarkan mukadimmah yang saya berikan ini.

Idea penubuhan Gabungan NGO Sabah ini dicetuskan oleh sahabat saya, En. Mohd. Rodhi Daud, yang ketika itu pengerusi Yayasan Aminul Ummah Malaysia merangkap Pengerusi Gabungan NGO Malaysia. Ini berlaku sekitar bulan Ogos tahun 2008. Rakan-rakan NGO khususnya di Semananjung ketika itu begitu sedih, kesal, kecewa, bimbang, marah dan sebagainya dengan apa yang sedang berlaku dalam politik tanah air yang kemudiannya mengamit ngo-ngo di semananjung untuk bergabung bagi menegakkan fakta dan kebenaran atas dasar kasih dan sayang kepada pemimpin yang baik, kepada agama, bangsa dan negara.

Bila mana saya diberi kepercayaan untuk menubuhkan Gabungan NGO Sabah yang bernaung di bawah Yayasan Aminul Ummah ini, maka saya segera mengaktifkan rangkaian para sahabat di seluruh Sabah, dan jalinan kerjasama ini tentunya berakar umbi dari sebelah Utara Sabah. Saya dan sahabat-sahabat sejati saya kemudiannya menjelajah negeri Sabah untuk memberi kefahaman dan kebaikan berada daam satu gabungan.

Saya menerima pelawaan bernaung di bawah Yayasan Aminul Ummah dan bergabung di bawah Gabungan NGO Malaysia kerana menyedari kekuatan, keutuhan, keikhlasan, visi-misi dan matlamat permuafakatan itu. Untuk makluman pembaca, Gabungan NGO Malaysia dianggotai antaranya GAPENA, Ceupes, Persatuan Bekas Tentera, Persatuan Perajurit, dan badan bukan kerajaan lain yang perkasa. Maka saya tidak nampak sebab mengapa ngo di negeri ini mesti menolak permuafakatan yang murni.

Alhamdulillah, setakat ini jumlah badan ngo yang bersepakat berada di dalam Gabungan NGO Sabah ialah 33 badan, antaranya; persatuan peniaga-peniaga india muslim Sabah, Persatuan Penderma Darah (Kota Marudu), Persatuan 4x4 (Kota Marudu), Persatuan pekebun-pekebun kecil Ranau, Persatuan seni Silat Kuntan Sembilan, Utara.FM (Pitas) dan lain-lainnya.

Saya berharap ada badan/individu/pihak tertentu yang sukarela ikut bermuafakat dalam memberikan khidmat bakti kepada masyarakat melalui konsep berbaik-baik dengan semua pihak khususnya pihak kerajaan.

0 comments:

PRINSIP GABUNGAN NGO SABAH

"Kita masing-masing NGO, saya ada persatuan, tuan/puan pun ada persatuan. Visi dan misi kita berbeza mengikut persatuan masing-masing, namun kita percaya, ada perkara-perkara tertentu yang kita boleh seia-sekata, sehati-sejiwa, maka dalam situasi dan hal-hal tertentu itulah, saya menyeru NGO-NGO sekalian untuk bersahabat, bergabung dan senada serta selangkah..." - (LT.) ANDROD SADIAN.

INFO PENTING TENTANG GABUNGAN NGO SABAH

Tarikh Lahir : Ogos 2008
Tempat Lahir : Marudu Inn, Kota Marudu
Pengerusi: En. Androd B. Sadian
Penasihat : Datuk Hj. Jirin Saliun
Penaung : En. Mohd Rodhi Daun (Pengerusi Yayasan Aminul Ummah Malaysia, merangkap Pengerusi Gabungan NGO Malaysia)
Keahlian setakat ini : 33 badan NGO seluruh Sabah

VISI & MISI

Visi
Menjadi sebuah gabungan NGO yang besar, mantap dan kuat agar mampu melaksanakan majlis/program berskala besar yang menguntungkan masyarakat Sabah khususnya dan Malaysia amnya.

Misi
* Mengadakan kerjasama antara NGO Sabah - semenanjung
* Mengadakan hubungan baik dengan pihak kerajaan dan
pemimpin politik/ masyarakat/ agensi kerajaan dan swasta
* Menambahkan keahlian
* Menarik minat rakyat menyertai mana-mana badan ngo
* Mempererat kerjasama pintar ngo-ngo seluruh Sabah

  © Free Blogger Templates Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP